10 mei 2019

image

Het is alweer twee jaar geleden dat ik hier iets schreef. Na Nachtwandeling heb ik een pauze genomen. Twee jaar lag de website stil, nu is er nieuws: een nieuw boek! Antoinette verschijnt 18 juni 2019. Het is vandaag 10 mei en het boek is al klaar. Geen detective dit keer, maar weer een literaire roman.

De werktitel was lange tijd Het thermaalbad want het verhaal speelt in een ouderwets thermaalbad, op één dag, in Boedapest – waar nogal wat thermaalbaden staan. Maar de uitgever vond het geen geschikte titel. Te onpersoonlijk en te onbekend (Nederland kent weinig thermaalbaden) en onbekend maakt onbemind etc etc. Uitgevers schijnen verstand te hebben van dat soort zaken en zij betalen het boek, dus na het nodige tegensputteren heb ik Antoinette als tweede titel voorgesteld en dat is ‘m geworden.

Antoinette werkt ook beter met de foto op de voorkant. De foto is gemaakt door de Slowaakse fotografe Mária Švarbová en komt uit haar serie ‘Swimming Pool’. Ik vond deze afbeelding op internet en stuurde ‘m naar mijn redacteur, zij zocht contact met de fotografe, de foto is aangekocht en een vormgever heeft de rest gedaan. Zo gaat dat.

Ik vind het een erg geslaagde omslag, in al zijn eenvoud en verstilling. Ik waardeer het des te meer omdat ik er even uit ben geweest. Na Nachtwandeling besloot ik dus een jaar niet te schrijven en voor mijn doen is dat lang. Na zeven boeken in tien jaar te hebben gepubliceerd, wilde ik eens kijken of ik ook iets anders kan. Nou, dat viel tegen. Na een maand of acht begon ik -stiekem, zonder dat iemand ervan wist – aan Het thermaalbad te schrijven. Nu het boek klaar is, met een voorkant en een persklaargemaakte tekst, voel ik weer hoe bijzonder het is om iets te hebben gemaakt: een ding, een object, een boek.